ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ο πλειστηριασμός είναι το μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης στο οποίο προβαίνει ο δανειστής, προκειμένου να εισπράξει την απαίτηση που προέρχεται από σύμβαση χορήγησης πίστωσης που έχει συνάψει με τον οφειλέτη. Ο πλειστηριασμός πλέον γίνεται ηλεκτρονικά και υπάλληλος του πλειστηριασμού είναι ο συμβολαιογράφος ο οποίος έχει πάρει την εντολή από τον δανειστή προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαστική είσπραξη του ποσού που έχει χορηγήσει, μέσω του πλειστηριασμού. Για να μπορέσει όμως να εκποιηθεί ένα ακίνητο σε δημόσιο πλειστηριασμό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εκτελεστός τίτλος, όπως διαταγή πληρωμής, ο οποίος όμως πρέπει να έχει κοινοποιηθεί στον οφειλέτη. 

Ο οφειλέτης από την πλευρά του, έχει ως άμυνα την άσκηση ανακοπής ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, προκειμένου να προσβάλλει τον εκτελεστό τίτλο δυνάμει του οποίου η δανείστρια προέβη σε πλειστηριασμό. Οι λόγοι της ανακοπής μπορούν να είναι νομικοί, όπως θέματα νομιμοποίησης, καταχρηστικότητας, παραβίασης ουσιωδών όρων της σύμβασης, αοριστίας της απαίτησης κ.λ.π., αλλά και οικονομικοί-λογιστικοί, όπως ότι δεν είναι βέβαια και εκκαθαρισμένη η απαίτηση αφού δεν ταυτίζεται ή δεν αποδεικνύεται το ποσό  της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίζει η δανείστρια στο Δικαστήριο προκειμένου να εκδώσει τον εκτελεστό τίτλο κ.λ.π..

Ο οφειλέτης λοιπόν, έχει το δικαίωμα να προβεί σε άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, σε ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης και τελικά ανακοπή κατά του πλειστηριασμού. Η πρώτη ανακοπή (κατά της διαταγής πληρωμής και της επιταγής) ασκείται σε αρχικό στάδιο, έπειτα αν η δανείστρια προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να ασκήσει εκ νέου ανακοπή κατά αυτής και τελικά αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες αυτές ακύρωσης ή αν τυχόν ο οφειλέτης δεν προβεί σε άσκησή τους, τότε το τελευταίο μέσο άμυνας που έχει ο οφειλέτης είναι η ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, η οποία φυσικά και αποτελεί την ύστατη προσπάθεια του οφειλέτη, προκειμένου να διασώσει την ακίνητη περιουσία του που εκπλειστηριάζεται.

Όλες οι ανωτέρω ανακοπές, ως μέσο άμυνας του οφειλέτη, έχουν συγκεκριμένες ημέρες προθεσμίας η καθεμία ώστε να ασκηθούν και συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η εμπρόθεσμη άσκηση αυτών, ώστε να μην χάσει ο οφειλέτης τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος προκειμένου να σώσει την περιουσία του. 

Το δικηγορικό μας γραφείο έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις, έχει καταφέρει να σταματήσει πλήθος πλειστηριασμών ανά την Ελλάδα και να σώσει σπίτια ανθρώπων τα οποία είχαν βγει σε πλειστηριασμό, σε αρχικό αλλά και σε τελευταίο στάδιο.